Heta
artiklar:

Facebook Timeline: Din nya Facebook-profil

Facebook Timeline: Din nya Facebook-profil

Facebook Timeline är din nya Facebook-profil. Facebooks grundare Mark Zuckerberg gjorde idag ett framträdande på Facebooks utvecklarkonferens, där han i en keynote presenterade Facebook Timeline. Ett nytt och som det verkar väldigt snyggt utseende på din Facebook-profil.

Hela Facebook är ombyggt från grunden och kommer få ett mycket snyggare utseende. I det här inlägget går jag igenom alla nyheter, finesser och funktioner som kommer rullas ut till allmänheten om ett par veckor.

Facebook Timeline gör om hela din Facebook-profil till en tidslinje och allt innehåll organiseras i ordning, år efter år. För att navigera i din timeline finns en slider som på ett snyggt sätt låter dig navigera fram och tillbaka i historien.

All your stories, all your apps, a new way to express who you are.

Timeline, säger Mark Zuckerberg, låter användaren visa sitt livs historia på en enda sida. Tanken med Timeline är att du ska kunna visa vem du är, vad du gör och vad du gjort. Facebook får en helt ny kostym som numera visar hela din historia, borta är den tid då dina statusuppdateringar försvann längre och längre ner i ditt nyhetsflöde.

Ditt liv från födseln fram till idag

Facebook lägger automatiskt till foton, statusuppdateringar och händelser från ditt Facebook-liv till din Timeline, men du kan även lägga lägga till foton och händelser från tiden innan du skaffade Facebook, hela vägen tillbaka till födseln om du vill. Zuckerberg illustrerade detta genom att lägga till en bild från sin barndom i början av sin Timeline.

Den nya profilen har även en ny kartfunktion som låter dig se var du varit med hjälp av Facebook Places. Den kartlägger dina resor och du kan t.o.m. markera ut var någonstans du föddes.

Det mest iögonfallande på den nya profilen är dock toppfotot, en gigantisk bild på toppen av din profilsida. Hela konceptet med Timeline är att du ska kunna visa vem du verkligen är och den stora bilden är tänkt att kunna ge en direkt känsla för vem du är som person. Riktigt snyggt måste jag säga, överlag ser hela designen snyggare och mer modern ut.

Spotify & Facebook

Man kommer kunna lyssna på musik direkt i Facebook genom att koppla ihop det med flera olika tjänster. På konferensen använde man svenska Spotify som exempel, riktigt kul! Spotifys grundare Daniel Ek blev uppbjuden på scenen och presenterade de nya funktionerna. Jag gissar att det kommer synas i Spotifys användarsiffror den närmaste tiden.

Den musik du och dina vänner lyssnar på för tillfället kommer synas i Timeline och man kan även välja att lyssna på låtar tillsammans. Som jag förstod det synkroniseras ditt och dina vänners konton under tiden som ni lyssnar och ni har möjlighet att diskutera det ni lyssnar på i realtid. Perfekt sätt att upptäcka ny musik!

Spotify. The soundtrack to your social life.

Appar & Ticker

Spotify var som sagt exempel på konferensen, men alla som tillhandahåller nätbaserade tjänster har i framtiden möjlighet att bygga egna appar och ansluta direkt till Facebook. Ser du t.ex. en film genom en nättjänst så kan du välja att automatiskt visa detta i din Timeline.

Man har dock uppmärksammat att många användare vill se ett renare nyhetsflöde utan för mycket skräp, varför många av dessa lite mer vardagliga händelser kommer hamna i en komprimerad version av nyhetsflödet, något man kallar för Facebook Ticker. Här rullar musik dina vänner lyssnar på, filmer de tittar på och liknande saker förbi i realtid, utan att ta för mycket fokus från det som känns mera viktigt.

Facebook Timeline i mobilen

Facebook Timeline MobiltelefonFacebooks mobilapp kommer också lanseras i en ny version och även här kommer du när du scrollar på någons profil kunna följa personens Timeline bakåt i historien.

Jag har själv upplevt och hört många säga att de inte är så glada i den nuvarande mobilappen till Facebook eftersom den upplevs som väldigt långsam och seg. Kanske har det att göra med att man lagt krutet på att utveckla den nya versionen.

Bilden till höger är en screenshot från Zuckerbergs keynote och säger kanske inte så mycket, men vi kan åtminstone se att den stora bilden som numera ligger högst upp på din profil kommer finnas med även här.

Lite tankar om Facebook Timeline

Timeline kommer rullas ut till oss användare om några veckor och jag måste medge att jag är ganska nyfiken. Rent spontant tycker jag att det här känns som en både snyggare och bättre variant av Facebook, men det återstår att se. Jag gissar att det kommer bli högljudda protester den närmaste tiden om hur värdelöst det är med nya funktioner och förmodligen kommer det debatteras på riksnivå huruvida det är ok att hela ens liv fläks ut på det här sättet.

Det är ju dock helt frivilligt att vara med och så himla läskigt tycker åtminstone inte jag att det är. För min del tycker jag det ska bli ganska kul att ha en egen tidslinje och sitta och bli påmind om roliga och jobbiga saker man förträngt från förr. Kul också att enkelt kunna läsa gamla statusuppdateringar, en funktion jag saknat tidigare.

Vad tror du om nya Facebook Timeline? Är du positivt eller negativt inställd? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet här nedan!

Introducing Timeline -- a New Kind of Profile

Länkar:

- Facebooks infosida om Timeline
- Mark Zuckerberg's keynote från utvecklarkonferensen

 • http://amria.blogg.se maria

  Jag tycker det är läskigt. Läskigt att de sparar allt man gör i nåt arkiv för att sen kunna plocka fram om ett par år.. Och här om dagen läste jag nånstans att det inte går att radera sitt konto helt.. Får lite Big Brother-vibbad. Dags att läsa 1984 och bli påmind om hur vår framtid kommer vara?

  • http://webbhjalp.se Webbhjälp.se

   Allt finns ju sparat nu också, det är bara enklare att plocka fram det med den här funktionen. Det är ju bara att gå bakåt i nyhetsflödet inne på sin profil så kan man se allt som tidigare hänt även nu. Den nya versionen gör det bara mindre omständigt att plocka fram det.
   // Jens.

   • Johanna

    Hejsan, har också redan aktiverat det nya fb. Jag undrar när alla andra kommer få den? Byts den gamla bara ut en dag eller hur fungerar det?

    //Johanna

    • http://webbhjalp.se Webbhjälp.se

     Det har gått rykten om att andra ska få den på fredag, men det är nog inte helt säkert. Jag tror det är så det kommer fungera, den byts ut allt eftersom på folks profiler. Alla får det kanske inte precis samtidigt, det är ju ganska många profiler och i många länder som ska ändras. 
     // Mvh Jens.

     • Johanna

      Ok, Tack för svar :)

     • maria

      Idag när jag skaffade så stod det att det kommer introduceras onsdag den 12..

      Och du Jens, jag önskar ett inlägg om de där nya vänner-listerna! Funktion och syfte.. Jag knåpar ihoo ett inlägg vad jag tycker om dom imorron!

      (varför kan jag intelänka till min blogg när jag kommenterar från iphonen?)

     • http://webbhjalp.se Webbhjälp.se

      Yes, datumet har skjutits fram lite hela tiden. Från början stod det 30 september. 

      Jag får se om jag hinner med ett inlägg om det, just nu har jag lite andra nyheter på gång, förhoppningsvis klart under helgen! :)

      Din blogg är länkad vad jag kan se!

     • http://amria.blogg.se maria

      Konstigt, för det syns inte i kommentarsfältet i iPhonen..

      Jag hinner inte skriva om det idag heller, men det kommer, jag lovar..

      Du får fler kommentarer än mig, men jag gläds över mina få.. :)

  • Garrygar

   Annars kan du följa stegen i denna wikihow, http://www.wikihow.com/Permanently-Delete-a-Facebook-Account

   • http://webbhjalp.se Webbhjälp.se

    Intressant! Jag har aldrig hört talas om det förut, jag trodde bara att man kunde avaktivera sitt konto. Måste kolla upp det här närmare!
    // Mvh Jens.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001869415615 Patrik Maunus

  Jag har redan aktiverat denna funktion och gillar den nya tidslinjen, har lagt till några händelser som jag inte hade tidigare som militärtjänstgöring med mera.

  • http://webbhjalp.se Webbhjälp.se

   Kul att du gillar den Patrik, jag håller mig till den officiella releasen, ska bli kul att prova!
   // Jens.

  • ELD

   Hur har du aktiverat funktionen? :-)

   • http://webbhjalp.se Webbhjälp.se

    Hej ELD,
    även jag har numera aktiverat nya Facebook Timeline, det är riktigt kul måste jag säga! Det finns ett ganska enkelt sätt för att aktivera och Fredrik Näs har skrivit en bra guide om det här:

    http://fredriknas.se/hur-far-man-den-nya-facebook-uppdateringen/

    Ha det gott!
    // Mvh Jens.

    • Jolle_atticus

     Jag fattade inte riktigt vad du skrev på din länk.. Det lät som grekiska då jag inte kan hitta ‘apps’ på min Facebook.. Är du säker på att du inte skrivit helt fel?

     • http://webbhjalp.se Webbhjälp.se

      Hej Jolle,
      den här instruktionen var innan Timeline lanserades till alla.

      Numera behöver du bara gå till adressen:
      http://facebook.se/timeline
      Där klickar du på ”Skaffa Tidslinjen” eller ”Get Timeline”, beroende på vilket språk du har på Facebook.

      Du kan läsa mer här:
      http://webbhjalp.se/facebook-timeline-alla-lanserat/

      Ha det gott!
      // Mvh Jens.

 • Jose

  Hej, jo timeline verkar vara rätt snygg i upplägget men det ända som retar mig är att jag inte kan lägga upp ett foto på bakgrunden….lite irriterande för jag har testat och provat mig fram med allt jag kan komma på men nej den vägrar. Vet du varför den gör så? Vad ska jag göra för att kunna lägga in en bild?
  /Jose

  • http://webbhjalp.se Webbhjälp.se

   Hej Jose,
   jag vet ju inte exakt vad du provat, men om du håller muspekaren över bakgrundsfotot så kommer en flik med texten ”Ändra omslag” upp. När du klickar på den får du möjlighet att antingen ladda upp en ny bild, alternativt välja en av dina bilder och ha den som bakgrundsbild! 

   Lycka till!
   // Mvh Jens.

 • Solstrale79

  Varför kan inte jag skaffa den nya tidslinjen? Fick inbjudan för ett tag sen men ratade den. Nu ser jag att alla skaffar den och det ser riktigt coolt ut så vill gärna också ha den. Går in på sidan där det står överallt att man ska gå in och där det ska stå skaffa den nya tidslinjen. Kommer in på den sidan men det finns inget jag kan trycka på för att skaffa den. Hur gör jag?

  • http://webbhjalp.se/ Webbhjälp.se

   Hej solstråle,
   jag vet faktiskt inte riktigt varför det inte funkar, kanske har du så att säga missat tåget i samband med att du ratade den inledningsvis. Snart kommer dock alla ha Timeline vare sig man vill eller inte, så det är nog bara en tidsfråga innan du får den du också!
   // Mvh Jens.

   • Lets Salsa

    Mycket irriterande!!

    Har samma problem som solstråle. Råkade bara trycka bort inbjudan till timeline och nu finns det inget att trycka på. suck!!

    • http://webbhjalp.se/ Webbhjälp.se

     Jag håller tummarna för att du får möjlighet att byta snart!

 • Mejmej

  Hej!
  Jag har den nya timeline nu, men trivdes bättre med gamla.
  Hur får man den tillbaka?

  / M

  • http://webbhjalp.se/ Webbhjälp.se

   Hej!
   Timeline är den nya versionen av Facebook, har man väl bytt kan man inte byta tillbaka. Det är bara en tidsfråga innan alla fått Timeline istället för de gamla profilerna.
   // Mvh Jens.

 • Alyssa Delovliè

  Hur skaffar man tidslinjen på facebook? Det kommer inte upp någonting högst upp i min profil och jag vet inte hur jag ska gå till väga för att få den.

  • http://webbhjalp.se/ Webbhjälp.se

   Du går till http://facebook.com/timeline och klickar på ”Skaffa tidslinjen”. Om inte den knappen finns så har du förmodligen valt bort Timeline när du blivit erbjuden den och isåfall kan du bara vänta tills din profil automatiskt ändras till Timeline. 
   // Mvh Jens.

 • http://www.facebook.com/robbin.modigh Robbin Modigh

  Hej, det går ej att se alla mina gamla stutusuppdateringar på timeline (för mig). What´s wrong? eller ska det vara så?

  • http://webbhjalp.se/ Webbhjälp.se

   När du klickar på ett år i tidslinjen och väntar tills det laddat klart så får du upp ytterligare ett menyalternativ i menyn som alltid flyter högst upp på sidan, bredvid din profilbild. 

   Här kan du välja mellan höjdpunkter & alla händelser. Välj alla händelser så kommer du se allting.

   // Mvh Jens.

   • Jenny Warhed

    jag har samma problem som han ovan.
    jag hittar inte som du säger att man ska klicka på ett år i tidslinjen ,var är det ?höger? vänster? var klickar jag fram det?

    • Jenny Warhed

     hittar inte ett år på min tidslinje.
     var står det höger?vänster hörn?

     • http://webbhjalp.se/ Webbhjälp.se

      Det ska finnas till höger när du är inne på din personliga profil. Du är säker på att du bytt till tidslinjen? Du måste också ha haft Facebook i minst ett års tid.
      // Mvh Jens.

 • Kicki_moberg

  Tycker sidan är bra. Lite och jobba med det gillar ju jag. 
  När kommer det att finnas val av stilar på texten, Det kunde ju funnits 3 val av text , bara i Timeline. och en val ruta av ,att snygga till bilder med ramar,och lite bling bling eller nåt kul…  Som i Photo Scape..

  • http://webbhjalp.se/ Webbhjälp.se

   Hej Kicki,

   det hade jag också tyckt varit roligt, men jag är inte så säker på att det kommer att komma. Jag tror att man från Facebooks håll gärna vill hålla det rent och enkelt. Kanske kommer man kunna modifera en del med tiden, men det blir nog inga större grejor skulle jag tippa på.
   // Mvh Jens.

 • Eljo63

  Hej! Min musikapp funkar inte ihop med spotify längre, hmmm. 

  Den har funkat tidigare, någon som vet vad som hänt? 
  Tacksam för hjälp! 

  • http://webbhjalp.se/ Webbhjälp.se

   Hej,
   du ger väldigt lite information, det är lite svårt att överhuvudtaget veta vad din musikapp är för något…
   // Mvh Jens.

   • Eljo63

    Jag var för snabb, sorry, jag får ingen kontakt med fb-musikapp och spotify på timeline, funkade tidigare. Jag såg ”Music
    All time on Spotify”  

   • Eljo63

    Fb-musikapp fungerar inte som den gjorde tidigare, när jag ska ”add” den så kommer det här upp 

    ”The page you requested was not found
    You may have clicked an expired link or mistyped the address. Some web addresses are case sensitive.Return homeGo back to the previous page”

    • http://webbhjalp.se/ Webbhjälp.se

     Kanske är det en applikation som inte är kompatibel med Timeline? Jag vet inte exakt vad det är för app du pratar om, men Spotify är ju numera sammanlänkat med Facebook, det enda du måste göra är att logga in på Facebook inne i Spotify! Kan det kanske vara lösningen på ditt problem?
     // Mvh Jens.

     • Eljo63

      Det är den fb-appen som synkar med spotify och jag är inloggad på facebook inne i Spotify, det funkade tidigare, men efter att jag varit på semester i Egypten så har det hänt något. Jag ser ”music, activity, games, likes” m.fl på mina vänners sidor, men på min egen sida är de alllihopa borta, skum! Jag får kolla vidare. Tack ändå för din hjälp och för dina snabba svar!

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100003612207083 Emmy Carlsson

  Hej! Jag är en tjej som är 11 år och har facebook. Men jag vet inte hur jag skaffar tidslinjen. :( Jag har gott till ”Vi lanserar tidslinjen” och så säger dom att man ska klick på ”skaffa nu”. Men jag hittar inte knappen. Vill ha tidslinjen :(

  • http://webbhjalp.se/ Webbhjälp.se

   Hej Emmy!
   Tyvärr kan du inte skaffa tidslinjen om inte knappen syns. Men snart kommer Facebook lansera tidslinjen för alla, så det är bara en tidsfråga innan även du kommer få den nya tidslinjen!
   // Mvh Jens.

 • Pernilla

  Innan timeline kunde jag skicka vänförfrågan tillsammans med ett meddelande men jag hittar inte den möjligheten nu när den person jag vill skicka förfrågan till har timeline. Är detta något tillfälligt fel? Eller är det jag som inte hittar rätt?

  • http://webbhjalp.se/ Webbhjälp.se

   Hej Pernilla,
   tyvärr har Facebook ändrat den här funktionaliteten, tyvärr måste du numera skicka meddelandet separat. Jag använde också den funktionen mycket, så jag saknar också detta.
   // Mvh Jens.

 • Katarina

  Vänner kan inte kommentera från mob på min facebook sida, det vill inte fastna!

 • The Captain

  Frågan är snarare när FB ska fatta att Tidslinjen är en d-a röra, och borde vara ett fritt val. Microsoft gjorde en liknande sak när dom tvingade på folk det undermåliga systemet Windows Vista. Dock märkte dom snart att det var ett misstag, och lät folk gå tillbaka till XP, som fortfarande är överlägset.

 • maria

  varför har jag inte knappen skaffa tidslinjen nu,vill ha den.

  • http://webbhjalp.se/ Webbhjälp

   Om du inte har skaffa tidslinjen-knappen så har du tyvärr inget annat val än att vänta tills tidslinjen aktiveras automatiskt för din profil. Jag kan tyvärr inte svara på när detta kommer ske, det vet bara Facebook!
   // Mvh Jens.

 • http://www.facebook.com/maria.nyman.x Maria Nyman

  Har just uppdaterat en bakgrundsbild (på en sida jag är administratör för på fb – Hyllie). Men den syns inte i appen för iPhone, som den gjorde tidigare. Är bilden för tung, har den fel format eller varför syns bakgrundsbilden inte? Safari kanske…?
  Hoppas någon kan hjälpa mig.

 • http://www.facebook.com/inger.wallner Inger Wallner

  Hjälp! Någon som vet varför mina foton från Androiden hamnar på fel ledd på Facebook? Det är inget i mobilens själva kamerainställning för där blir det rätt, det har vi redan kollat.